Rođeni Toskanac, Marco Sasso dvadeset je godina živio u Americi, gdje je izgradio vrhunsku karijeru. Ondje je otvorio i vodio restoran „La Tartuferia“ i pritom zaradio nadimak „Truffle freak“. Naime, chef Marko Sasso je veliki poznavatelj i zaljubljenik u gljive, naročito tartufe. Maštao je o tome kako će otvoriti restoran u Panami, no prihvatio je poziv prijatelja da prije toga dođe na otok Susak. Marko Sasso se nije tada zaljubio samo u Hrvatsku, nego i u Maju koja mu je sada supruga. Naravno, ostao je živjeti na otoku, a „Bora bar“ je otvorio u uvali Rovenska, po nekima najljepšoj uvali na otoku Lošinju, i vrlo brzo postao poznat po svojim osebujnim jelima, kao što je carpaccio od hobotnice i prijesne tune, ali najviše – po čemu drugome – po tjestenini i njokima. Njegovo jelo s potpisom „Ricotta gnochi s tartufima“ davnih je dana proglašeno najboljom tjesteninom New Jerseyja, a kada sjednete u njegov „Bora bar“ uvjerit ćete se da je najbolja u Hrvatskoj.
Pogledajte video!
Ricotta gnochi s tartufima
(5 osoba)
SASTOJCI:
- 1 kg ricotta sira
- 250 g sitno naribanog parmezana
- 2 jaja
- 250 g krušnih mrvica
- 30 g brašna
- 2 žlice tartufa iz ulja
- na vrh žličice svježe ribanog muškatnog oraščića
- 3 g soli
- 150 g maslaca
- naribani svježi tartufi
Postupak:
Pomiješajte ricottu i parmezan. Dodajte dva jaja i dobro promiješajte. Dodajte mrvice i brašno i na kraju tartufe iz ulja i ponovo promiješajte. Dodajte naribani muškatni oraščić i umiješajte sol. Dalje dobro miješajte i mijesite rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Stavite vodu u posudu i posolite je pa neka zavrije. Uz pomoć dvije žlice oblikujte njoke i stavljajte ih u uzavrelu vodu. Kuhajte ih 2-3 minute, odnosno dok ne isplivaju na površinu. U tavici rastopite maslac i dodajte malo vode od kuhanja. Kuhane njoke poslažite na tanjur pa ih prelijte rastopljenim maslacem. Preko njih naribajte svježi tartuf.
Chef Marco Sasso (Maître Restaurateur)