Nadamo se da ste se već prijavili na naš prvi Grand Chapitre koji će se od 30. rujna do 3. listopada održati u Rovinju. Osim što ćete uživati u ljepotama najsačuvanijeg istarskog grada, naši članovi, chefovi restorana pripremit će vam posebne gurmanske delicije. Među restoranima koje ćemo posjetiti u okviru našega programa je i najpoznatiji rovinjski restoran „Giannino“ gdje ćete imati priliku upoznati obitelj Pellizzer kojima pripadaju još i restorani„Puntulina“ i „Bugadur“ te bistro „Rio Bar“.
Restoransku priču započeo je Corrado Pellizzer (njemu je posvećena Gala večera koja će se održati u „Hotelu Leone“ pod dirigentskom kuhačom chefa Jeffreyja Velle), a danas u restoranima koje je ostavio u naslijeđe kao menadžeri, konobari ili kuhari osim sinova i snaha radi i četvero njegovih unuka.
Corradina kuhinja temeljila se na ribi, rakovima i školjkama koje je pripremao na sve moguće načine, s obiljem tjestenine. Na Grand Chapitreu, točnije u petak 1. listopada imat ćete priliku uživati u modernoj interpretaciji tih jela u restoranu „Giannino“ koja će pripremati chef Dubravka Čujo, već više od desetljeća gospodarica kuhinje restorana koji je preuzeo stariji Corradov sin Nereo. Tema večere bit će ribarska baština Rovinja, a do tada pokušajte prema receptu i videu chefa Jodyja Pellizzera iz restorana „Rio Bar“ pripremiti autohtono, jednostavno, a vrlo ukusno jelo. Vidimo se u Rovinju!
Pogledajte video!
Rio Bar (Gianinno, Puntulina & Bugadur): Sipa sa škalonjom (mladi luk) i krumpirom
(za četiri osobe)
SASTOJCI:
- 1 kg sipe
- 4 češnja češnjaka
- stručak mladog luka
- 400 g krumpira
- 100 ml bijelog vina
- 2 žlice maslinova ulja
- 100 ml ribljeg temeljca
POSTUPAK:
Mladi luk nasjeckajte na kolutiće. Sitno nasjeckajte češnjak. Očistite sipu i narežite je na komade. U zagrijanu dublju tavu ulijte maslinovo ulje pa na njemu popržite mladi luk i češnjak. Dodajte sipu. Promiješajte i zalijte vinom. Kad alkohol ispari, zalijte temeljcem i na slaboj vatri kuhajte 25 minuta. U međuvremenu ogulite krumpir, narežite ga na kockice, skuhajte u slanoj vodi i procijedite. Dodajte ga u tavu u kojoj se kuha sipa. Lagano promiješajte i pustite da se dinsta još 7 minuta.
Nereo Pellizzer (Maître Restaurateur)
Jody Pellizzer, Chef
Giannino Pellizzer, suvlasnik (Maître Copropriétaire)